Nieuws

Bedrijfsnieuws van onze leden en A12 Business Club

BNP Parisbas Foris Bank - Partner van A12 Business Club
Gazet van Antwerpen - Partner van A12 Business Club
‘Final Notice’ ontvangen voor uw domeinnaam? - A12 Business Club

‘Final Notice’ ontvangen voor uw domeinnaam?

do 1 augustus 2019 - Door: Luc Sachteleben

Inmiddels zijn we wel wat gewend op gebied van oplichting; bijna dagelijks ontvangen we e-mails met beloofde erfenissen of moeten we dringend onze nieuwe bankkaart afhalen – na inloggen natuurlijk. De oplichters gaan soms heel ver om de berichten echt te doen lijken, zelfs tot volledige nep-websites. Het wordt dan – zelfs voor de expert – ook lastig om de authenticiteit te achterhalen.

Een oude bekende, maar nog altijd hardnekkige, poging tot oplichting is via domeinnamen. Uw domeinnaam is cruciaal voor het bereiken van uw website. Dus automatisch zijn we alert op allerlei berichtgeving over de domeinnaam. Want eenmaal vervallen, is uw website mogelijk niet meer bereikbaar en is het een hele klus om de domeinnaam opnieuw te activeren.

En juist daarop spelen de oplichters in. Via de oplichtingse-mail probeert men u wijs te maken dat uw domeinnaam komt te vervallen. Alle gegevens – tot zelfs uw persoonlijke naam – kloppen in de e-mail. Op eerste zicht lijkt het misschien het beste om maar zo snel mogelijk te reageren. En met een paar klikken bent u mogelijk veel geld kwijt.

Maar wat u werkelijk heeft bereikt, is misschien in (dure) inschrijving in een nutteloze business database. Zonder dat uw domeinnaam zelfs maar verlengd is. Of heeft u toestemming gegeven om met uw domeinnaam te veranderen van leverancier, en voortaan véél te veel te betalen. Vaak gaat het direct om honderden euro’s. Er gaat ook regelmatig een papieren versie van deze louche praktijken rond. 

Er zijn nochtans een aantal alarmbellen die u niet kunt negeren. Het begint met de tekst volledig te bekijken. In de meeste gevallen staat verderop in de e-mail waar het werkelijk over gaat. Ook de eventueel vermelde prijs kan een indicatie zijn. De prijs van een jaarlijkse registratie van een domeinnaam kost zelden meer dan 50 euro (excl. BTW). Een verzoek om uw domeinnaam te verlengen zal alleen van uw eigen leverancier komen*. Is de afzender dubieus of u onbekend, dan gaat het waarschijnlijk om iets anders dan werkelijk uw domeinnaam verlengen.

Het is daarom ook aan te raden om een betrouwbare leverancier te kiezen. Dat moet daarom niet persé een lokaal bedrijf zijn, maar hou rekening dat hoe verder en groter uw leverancier is, hoe meer kans u maakt op oplichtingspogingen van derden. Een lokaal bedrijf is nu eenmaal eenvoudiger te contacteren en zal u eerder op een duidelijke manier factureren. Indien u meerdere domeinnamen heeft, centraliseer ze dan ook bij één leverancier. Bij twijfel kunt u dan eenvoudig contact opnemen om een verlenging te verifiëren.

 * Nota: indien u een domeinnaam met .com, .net, .info of dergelijke extensie heeft, kunt u van de globale beheerder (o.a. ICANN, Afilias, …) wel een notificatie krijgen van de komende vervaldatum. In deze e-mail zal u gevraagd worden om een domeinnaam te verlengen bij uw huidige leverancier. En dus nooit direct bij de afzender van de e-mail. Opnieuw; bij twijfel, neem contact op.

NIEUWSBRIEF AANVRAGEN

Vul uw e-mailadres in en wij houden u op de hoogte